Facturi mari la gaz și foarte mari la curent: ce a însemnat liberalizarea piețelor pentru români

de: Alexandru Puiu
23 12. 2020

Din lipsă de interes, conservatorism sau frică, românii nu au îmbrățișat cu adevărat liberalizarea pieței de gaze și se va întâmpla la fel și cu liberalizarea pieței de energie electrică. Există consecințe în bani pentru această situație.

În teorie, în România, de la 1 iulie 2020, s-a produs liberalizarea totală a pieței gazelor. Asta înseamnă că românii au câștigat dreptul să aleagă un alt furnizor de gaz cu scopul cât se poate de simplu de a-și micșora valoarea facturilor lunare. Doar 10% dintre români au luat această decizie în ultima jumătate de an și și-au schimbat contractul cu furnizorul. Acum, ei plătesc facturi mai mici. În cazul celorlalți 90%, facturile din această iarnă sunt la fel ca cele de iarna trecută.

Partea un pic șocantă sau discrepanța vine din faptul că, pe bursa de gaze, prețul unui MWh este la jumătate față de anul trecut în aceeași perioadă. Din păcate, pentru majoritatea românilor, această scădere nu se regăsește în facturi, așa cum ar fi fost normal.

Potrivit datelor furnizate la solicitarea Agerpres de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), dintre cei 3.378.794 clienţi casnici reglementaţi la data de 30 iunie 2020, un număr de 395.336 clienţi casnici au încheiat, în perioada 1 iulie – 31 octombrie 2020, un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, cu furnizorul actual sau cu un furnizor nou. Adică puţin peste 10%. ANRE precizează că nu deţine date pentru a detalia dacă aceştia şi-au schimbat doar contractul sau şi furnizorul.

În practică, dacă nu neglijezi acest aspect al finanțelor tale, ai mari șanse să te încadrezi în grupul consumatorilor casnici care plătesc facturi mai mici cu 60 până la 150 de lei în fiecare lună. Ca referință, estimarea a fost realizată pe familiile care se încălzesc folosind gaze naturale pe timpul iernii. Reducerea poate ajunge chiar și până la 200 de lei, dacă locuiești într-o zonă mai friguroasă a țării, iar consumul de gaz este mai ridicat, se arată într-un studiu recent al Consiliului Concurenței.